14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους… (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός εκατομμυρίων Ελλήνων από την μικρασιατική γη που ο ελληνισμός άκμαζε επί 3.000 χρόνια.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ΦΕΚ Α 234 / 13.10.1998) και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.  Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997.
 

unnamed

Η γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας ήταν ένα έργο που ξεκίνησε από τους νεότουρκους σε συνεργασία με τους Γερμανούς που τους εκπαίδευαν και τους πρότειναν συνεχώς να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο από την Μικρά Ασία.

Για τον ρόλο των Γερμανών και την μεθοδική δίωξη των Ελλήνων από τις περιοχής μπορείτε να δείτε τα παρακάτω βίντεο:

Την περίοδο αυτή και οι Πόντιοι ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα για απελευθέρωση χωρίς δυστυχώς επιτυχία. Την γενοκτονία των Ποντίων την τιμάμε στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο. Δείτε ένα βίντεο για το αντάρτικο:

Στην εισηγητική έκθεση για την ημέρα μνήμης στη βουλή, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη.

Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».

Για τα όσα ακολούθησαν μετά την πτώση του μικρασιατικού μετώπου μπορείτε να δείτε τα παρακάτω βίντεο:

Τέλος, αν αντέχετε δείτε και τις μαρτυρίες όσων έζησαν τη φρίκη των σφαγών στη Σμύρνη, μια στιγμή που δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς:

πηγη