Το 2ο » συριανοπατώ » ανοίγει αυλαία στις 2 ΜΑΪου

H Σοφία της » σοφίας της παράδοσης » στο Syroshistory.gr

Syroshistory: Η » σοφία της παράδοσης » και η Σοφία, η ψυχή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου δημιουργούν ένα λογοπαίγνιο κυριολεκτικά και μεταφορικά! Κατά πόσο ήταν αυτό τυχαίο;

SOFIAΣοφία Λούβαρη: H σοφία και όχι η Σοφία  της παράδοσης, ξεκίνησε από ένα παιχνίδι με το όνομα, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα τολμούσα να ταυτίσω το όνομά μου με την παράδοση, όσο κι αν την υπηρετώ με τον σεβασμό που της πρέπει.

Sh: Η δημιουργία του Ομίλου ήταν ένα προσωπικό σου στοίχημα;

Σ.Λ. : Ο Όμιλος μας δεν υπήρξε προσωπικό στοίχημα. Ήταν η ανάγκη ορισμένων ανθρώπων με τα ίδια ιδανικά, το ίδιο μεράκι και το κυριότερο, την μεγάλη αγάπη για την παράδοση, που μας έδωσε το ερέθισμα για την δημιουργία του. Είμαστε ένας όμιλος, μια μεγάλη ομάδα με όνειρα και στόχους.

Sh: Ο παραδοσιακός χορός τι σημαίνει για σένα;

Σ.Λ. :  Είναι η μεγάλη μου αγάπη μετά την οικογένειά μου! Το πάθος μου, η πηγή ζωής, ενέργειας και ισορροπίας! Είναι ο τρόπος να εκφράσω, σε δύσκολες στιγμές της ζωής, τα συναισθήματά μου! Γιατι όποιος πει ότι χορεύουμε, μόνο όταν είμαστε χαρούμενοι, δεν έχει ιδέα τι μπορεί να εκφράσει το σώμα μας, όταν είμαστε  λυπημένοι, απογοητευμένοι, πονεμένοι!

Sh: Δηλαδή στις δύσκολες περιόδους της ζωής σου, ο χορός ήταν στήριγμα;

Σ. Λ. : Ο χορός με κράτησε στη ζωή, όταν όλα κατέρρεαν!  Ο χορός εξακολουθεί να μου θεραπεύει την ψυχή, ο χορός και κατ’ επέκταση η δημιουργία δίνει νόημα στη ζωή μου!

Sh: Γενικά ο χορός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ή μόνο σε αυτούς που έχουν το χάρισμα;

Σ.Λ.: Χορός σημαίνει να ξεκινάει η μουσική από την καρδιά σου και ν’ απλώνεται σε όλο σου το σώμα. Να τραγουδάς και να διασκεδάζεις, όπως όταν είσαι με αγαπημένα σου πρόσωπα. Να δίνεις το χέρι και να πιάνεις του διπλανού σου και να χορεύετε μαζί με όλη σου την ψυχή. Θεωρώ ότι  ο χορός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Sh:  Από την εμπειρία σου, ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν κάποιον να γίνει μέλος σε μια ομάδα χορευτική;

Σ.Λ.: Ο καθένας που αποφασίζει να γίνει μέλος σε μια ομάδα, το κάνει για διαφορετικό λόγο. Για να γυμνάσει μ’ ευχάριστο τρόπο το σώμα του, για να κοινωνικοποιηθεί, άλλος πάλι, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, για να ξεχάσει τα δεκάδες προβλήματα της ζωής, έστω για μερικές ώρες την εβδομάδα! Αν ρωτήσετε εμένα, τ’ ονομάζω ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, πέρα από τις όποιες γνώσεις που μπορείς ν’ αποκομίσεις  και τις ευκαιρίες να πάρεις μέρος σε κάποιες παραστάσεις χορευτικές.

Sh: Μίλησέ μας για το » συριανοπατώ». Πώς προέκυψε;

Σ.Λ. :Το » συριανοπατώ » μας λοιπόν.. Στην σκέψη μου υπήρχε πάντα η ανάγκη, να δημιουργήσω μια μεγάλη γιορτή για παιδιά.  Μια γιορτή, για την οποία θα ταξίδευαν στο νησί μας ομάδες απ’ όλη την Ελλαδα και γιατί όχι κι από το εξωτερικό και θα γινόταν μια τεράστια χορευτική αγκαλιά, μαζί με τα δικά μας παιδιά! Ξέρετε, τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν με πολύ απλό τρόπο, πώς να χαρούμε!!

Τα παιδιά δεν διστάζουν ν’ απλώσουν το χέρι στο διπλανό παιδί, δεν σκέφτονται την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας, ή αν πρόκειται για καλό ή κακό χορευτή. Δίπλα τους είναι απλά ένα ακόμη παιδί!  Μια γιορτή , όπου κανείς δεν θα τα κρίνει  για τα λάθη που θα κάνουν  στα χορευτικά τους πατήματα, αλλά αντίθετα θα τα επιβραβεύσει για την προσπάθειά τους και για το υπέροχο χαμόγελό τους! Mια τέτοια γιορτή, ΘΕΛΗΣΑΜΕ, λοιπόν,  να διοργανώσουμε, , εμείς, η παρέα » της σοφίας της παράδοσης.»

Sh: Πότε πρωτοξεκίνησε το φεστιβάλ ;

Σ. Λ.: Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά πέρυσι με τις Συριανές ομάδες, τις οποίες ευχαριστούμε πολύ, για την στήριξη που μας προσέφεραν στην 1η μας προσπάθεια, έχοντας και 3 φιλοξενούμενες ομάδες από τις Κυκλάδες.

Φέτος με μεγάλη μας χαρά, θα υποδεχτούμε στο νησί 250 χορευτές , απ’ όλη την Ελλάδα, ηλικίας 6 – 20 ετών, που μαζί με άλλους τόσους συνοδούς θα κατακλύσουν την πλατεία μας, τις 2 χορευτικές ημέρες του φεστιβάλ, αλλά και τα σοκάκια της Ερμούπολης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η παράδοση ενώνει!!

Sh: Η παγκόσμια ημέρα χορού έπαιξε ρόλο στην επιλογή της χρονικής πραγματοποίησης του «συριανοπατώ» ;

Σ.Λ.: Ναι, σαφώς! Το φεστιβάλ μας γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού, κάθε μορφής χορού και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου!

57045329_322692798429321_4752764162113798144_n.png

Sh: Πίσω από κάθε καλό αποτέλεσμα, συνήθως, υπάρχει πολύς κόπος, καλός συντονισμός και καλοπροαίρετη ομαδική διάθεση. Συμβαίνει το ίδιο με το φεστιβάλ;

 Σ. Λ.:  Αλήθεια είναι! Πολλή προσπάθεια, πολλή κούραση, πολλή και συλλογική δουλειά κρύβεται πίσω από το » συριανοπατώ » μας, αλλά κι απ’ οποιαδήποτε άλλη δημιουργία!Μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα και στόχο συνεργάζεται για την υλοποίηση του φεστιβάλ. καθώς επίσης και  μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, που χωρίς αυτή δεν είναι τίποτα πραγματοποιήσιμο.

Ευχαριστώ όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά για την πολύτιμη προσφορά τους! Ένα μεγάλο ευχαριστώ, επίσης, στις επιχειρήσεις της Συριανής αγοράς για την στήριξή τους, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, όπως και στους μεγάλους μας χορηγούς ΒLUE STAR  και ΑΙΓΕΑΣ!!

57077607_2274633566122376_1939247316909162496_n

Sh:  Κι εγώ με τη σειρά μου να σ’ ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας διέθεσες και την όμορφη συζήτηση που είχαμε!